Do’s en don’ts tijdens een date

0

De spanning om iemand (beter) te leren kennen. Misschien wel om een relatie aan te gaan. Of gewoon voor een pleziertje. De reden waarom je afspreekt maakt eigenlijk niet uit. Daten is één van de leukste dingen die er is. Heb je weinig ervaring of is het nodig om je date vaardigheden wat op te krikken? Lees dan welke dingen je wel en vooral niet moet doen tijdens je afspraakje.

Wat je niet moet doen
Laten we beginnen met de dingen die je moet vermijden. Er zijn best wat onderwerpen of acties die de date voor de ander minder leuk kunnen maken. De don’ts:

 • Over je ex praten
  Niet is minder waar. Vooral op een eerste date vermijd je dit onderwerp. Natuurlijk wil je weten wat de relatiegeschiedenis van de ander is, maar begin hier niet meteen over. Er zijn vast dingen die je liever bespreekt, toch? Als je er wel over begint, blijf dan neutraal en eerlijk. Te positief of negatief zijn kan iemand afschrikken.
 • Met je telefoon spelen
  Houd je telefoon in je tas. Al ben je verslaafd aan berichtjes versturen en heb je altijd de nieuwste mobiel, niets is irritanter dan een date die continu op zijn/haar telefoon kijkt. Die Whatsappjes zijn er aan het eind van de avond ook nog. Houd je ogen op je gezelschap gericht, die is als het goed is een stuk interessanter dan je beeldscherm. Niet het geval? Ga dan gewoon naar huis.
 • Gaan roken
  Nog zo’n verslaving die romantiek in de weg kan zitten is roken. Als je date rookt, ga je gezellig samen naar buiten. Als de ander dit niet doet, stel je het roken uit totdat je naar huis gaat. Niet iedereen heeft namelijk zin om mee te gaan naar het rokershok. Neem tussendoor een nicotinetablet om het verlangen naar een sigaret te onderdrukken. Als het super gezellig is, denk je er überhaupt niet aan.
 • Naar de mond praten
  Het komt vast voor dat jullie het niet helemaal met elkaar eens zijn. Dat kan. Maar houd je gewoon bij je eigen mening, dat is een stuk aantrekkelijker dan deze bijstellen op basis van het antwoord van de ander. Je wil tenslotte dat hij/zij je ‘ware ik’ leert kennen, in plaats van een aangepaste versie van jezelf.

Absoluut doen
Er zijn een paar simpele dingen die je kunt doen om een date in ieder geval gezellig te maken. Of de vonk overspringt, hangt af van heel wat meer factoren. En die kun je niet afdwingen.

 • Goed verzorgd verschijnen
  Natuurlijk val je op persoonlijkheid en uiterlijk, maar volgens onderzoek is geur de doorslaggevende factor. Ga voor je date nog even douchen en spuit een lekker parfum op. Je hoeft niet meteen alles uit de kast te trekken, maar iedereen waardeert het als iemand goed verzorgd is.
 • Interesse tonen
  Je wil werkelijk alles over je vlam te weten komen, toch? Stel daarom veel vragen over dingen die je echt wil weten. Het geeft de ander een goed gevoel als je interesse toont. Je hoeft niet meteen alles te bespreken, daar heb je vervolgdates voor.
 • Jezelf zijn
  Is de klik er wel of niet? Dat merk je pas als je allebei echt jezelf bent. Een klik kan ontstaan doordat één van de twee zich aanpast aan de ander. Uiteindelijk is dit niet vol te houden en zal het daarom niet werken. Ben gewoon lekker jezelf, inclusief dat in jouw ogen gekke lachje of het Star Wars T-shirt.