Duurzaam shoppen: 7 tips!

0

Shoppen is leuk – totdat je gaat letten op duurzaamheid. Dan wordt de winkelstraat ineens een oerwoud waar je je doorheen moet zien te banen. Het heeft weinig zin om aan verkoopsters te vragen of de kleding wel duurzaam is, want dat weten ze meestal niet. Je kunt het ook niet voelen aan de kwaliteit van de stof. Als je online gaat shoppen is het ook lastig, want hoewel er duurzame winkels zijn die van alles beloven, is er in de praktijk vaak sprake van misstanden en oplichterij. Wil je duurzaam shoppen? Wij geven je 7 handige tips!

Tip 1: keurmerken

Er zijn verscheidene keurmerken voor duurzame kleding. Daaronder vallen keurmerken die aangeven dat kleding fairtrade is gemaakt, maar ook diverse andere keurmerken. Je kunt meestal het beste het keurmerkenlijstje uitprinten en meenemen, want soms staan er op de kleding labels symbolen die er wel op lijken, maar geen keurmerken zijn.

Tip 2: slow fashion

Elk jaar veranderd de mode. Als jij elk jaar ook je hele kledingkast opnieuw moet vullen, is dat natuurlijk niet erg duurzaam. Dus kun je beter meedoen aan de nieuwe trend: kies voor slowfashion. Voor kleding die nu mooi is, maar die je ook gerust over een paar jaar nog aan kan zonder outdated te zijn. Slowfashion zijn kleren die eigenlijk altijd kunnen.

Tip 3: vermijd geverfde en gewashte kleding

Een broek met stoere slijtplekken wordt zo gemaakt door een nieuwe broek te stonewashen. Een synthetisch (fel)gekleurde jurk of shirt wordt meestal geverfd met agressieve textielverf. Beide opties zijn erg slecht voor het milieu, leveren heel veel afvalstoffen op én zijn bijzonder ongezond voor de werknemers die het moeten doen. Let dus op met kleren die heel duidelijk geverfd of gewasht zijn.

Tip 4: koop ook eens tweedehands

Als jij uitgekeken bent op een broek, maar hij ziet er nog goed uit, geef je hem weg aan de kringloop. Of je zet hem op Marktplaats. Dit is ook de ideale manier om weer aan ‘nieuwe’ kleren te kopen: vaak doen mensen een miskoop of is een kledingstuk nauwelijks gedragen als het alweer weggedaan wordt. Kun jij goedkoop én duurzaam shoppen!

Tip 5: koop geen synthetische kleding

Synthetische kleding is gemaakt van kunstmatige stoffen. Dit heeft meestal als resultaat dat de kleding niet erg slijtvast is en dus minder lang meegaat. Daarnaast kost het heel veel energie om vanuit kunstmatige stoffen kleren te maken. Ze zijn dus veel meer belastend voor het milieu dan kleren van natuurlijke materialen.

Tip 6: zoek biologische kleding

Kleding van katoen is bijzonder belastend voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat er enorme hoeveelheden pesticiden worden gespoten om de productie hoog te houden? Daarom kies je beter voor biologische kleding. Deze kleding wordt gemaakt van biologisch geteelde katoen, die veel minder belastend is voor het milieu.

Tip 7: ken je bamboe al?

Bamboe is veel minder belastend voor het milieu dan katoen. Dezelfde planten kunnen jarenlang bamboe leveren zonder de grond te verarmen. Daarbij worden nauwelijks pesticiden gebruikt en is er veel minder water nodig dan bij de productie van katoen. Vooral ondergoed (zoals boxershorts van bamboe) zit comfortabel en is lekker zacht en sterk.

Duurzaam shoppen is helemaal niet zo moeilijk als je weet waar je op moet letten. Er zijn verscheidene handige tips en trucs waardoor je niet wanhopig hoeft te worden. Hou er wel rekening mee dat het soms lastig is om onderscheid te maken tussen duurzame en niet-duurzame producten. Dat verschil merk je wel als er wordt gewerkt met andere materialen of als er duidelijke keurmerken worden gebruikt. Door te kiezen voor duurzame kleding spaar je het milieu en geef je producenten meer kans om te werken aan nóg betere duurzame producten!