Hoe word je een gastouder?

0

Vind jij oppassen erg leuk om te doen en zou je hier wel op professionele basis mee verder willen gaan? Misschien is een beroep als gastouder wel iets voor jou! Een gastouder is een professionele kinderoppas. Het oppassen doe je in een gastouderopvang bij jou thuis of gewoon bij de ouders thuis. Maar gastouder word je natuurlijk niet zomaar. Er zijn een aantal vereisten waar je aan moet voldoen. Hier leggen wij je graag meer over uit.

Diploma

Je kunt natuurlijk niet zomaar een gastouder worden. Om te mogen werken als gastouder moet je een geschikt diploma hebben. Zonder diploma kun je helaas niet aan de slag als gastouder. In de Regeling Wet Kinderopvang (artikel 10) staan alle diploma’s die van toepassing zijn voor gastouders. Naast een aantal diploma’s moet je ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben én een EHBO certificaat. Als gastouder heb je namelijk een grote verantwoordelijkheid voor een kind.

Gastouderbureau

Gastouder

Naast dat je moet beschikken over een aantal diploma’s, is het ook een vereiste dat je staat ingeschreven bij een gastouderbureau. Het is mogelijk om bij meerdere bureaus tegelijkertijd ingeschreven te staan. Hierbij kun je je alleen inschrijven op je opvangadres. Dat is dus je eigen adres of dat van de vraagouder. Dit bureau dient als bemiddelaar tussen de ouders en jou als gastouder. Zij zullen toezicht houden op dat alles volgens de regels verloopt.

Aan huis of gastouderopvang?

Zoals we net al beschreven kun je er voor kiezen om bij de ouders thuis op te passen of dat je zelf een gastouderopvang wilt starten. Het voordeel van oppassen bij de ouders thuis is dat je letterlijk geen werk in huis haalt. Je houdt werk en privé gescheiden. Zo hoef je geen aanpassingen aan je eigen huis te doen. Het nadeel is echter weer dat je betaald krijgt per uur, terwijl als je een gastouderopvang aan huis hebt, je betaald krijgt per dagdeel. Zo kun je met een eigen opvang ook meerdere opdrachtgevers tegelijk aanhalen. Stel je bent afhankelijk van het oppassen bij één gezin en zij zeggen op, heb je dus geen werk meer. Dit zijn allemaal dingen waar je van te voren goed over na moet denken.

Kwaliteiten

Ben je benieuwd of je in aanraking komt als gastouder? Er zijn een aantal kwaliteiten waar jij als gastouder over moet beschikken. Zo moet je natuurlijk goed om kunnen gaan met kinderen en is een groot verantwoordelijkheidsgevoel heel belangrijk. Ook moet je bereid zijn om kinderen bezig te houden en dingen te leren. Hierbij is het noodzakelijk dat je respect hebt voor de leefwijze van een kind en zijn of haar opvoeding.